Merhabalar değerli kadının güncesi takipçileri, çok sıcak bir haziran ayında yine sizlerle olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinizin Kurban Bayramını tebrik ediyoruz. Yine birbirinden farklı kadın haberleriyle birlikteyiz.
Önce başlıklar:
Anayasa Mahkemesi, mülteci kadının gebelik sonlandırma talebini haklı buldu
Türk Eğitim Derneği Üniversitesi (TEDÜ) Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, kurumlar için eğitim programı düzenledi
İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB) Anne Kart uygulamasıyla 675 bin anneye ulaştı
81 yaşında üniversite öğrencisi oldu
Ülke tarihinde ilk kez kadın devlet başkanı seçilmişti... Bir gün sonra kadın belediye başkanı öldürüldü
Anayasa Mahkemesi (AYM), mülteci kadının gebelik sonlandırma talebini haklı buldu
AYM, 2019 yılında cinsel saldırıya uğrayan ve hukuki süreçlerin uzaması nedeniyle gebeliğini sonlandıramayan A.J.'nin başvurusunu kabul etti ve hak ihlali kararı verdi.
Karar, Resmî Gazete’nin 6 Haziran 2024 Perşembesayısında yer aldı. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun maddi ve manevi varlığının korunması hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Mahkeme, adli yardım talebini kabul ederek başvurucunun kimlik bilgilerinin gizli tutulmasını kararlaştırdı. Başvurucuya yargılama giderlerinin ödenmesine ve kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine de hükmedildi.
Bu karar, mağdurların haklarının korunması ve hukuki süreçlerin etkin bir şekilde yürütülmesi açısından önemli bir emsal teşkil ediyor. Evrensel Gazetesinden Andaç Aydın Arıduru'nun haberine göre, Suriye'den Türkiye'ye göç edenA.J. eşinin kendisine ve 4 çocuğuna sürekli olarak şiddet uygulaması sebebiyle Urfa'dan Hatay’daki akrabalarının yanına yerleşti. Kayınpederi ve kayınvalidesinin torunlarını görmek istediklerini söylemeleri üzerine 15 Kasım 2019’da Urfa’ya geri döndü. Aynı gün çocuklarının önünde kocasının cinsel saldırısına maruz kalan A.J. sonrasında gebe kaldı. Kürtaj için gittiği sağlık kurumunda eşinin izni olmadığı için gebelik işlemi sonlandırılmadı.
2 Şubat 2020’de Kırıkhan 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, nafaka, velayet, gizlilik ve tedbir talepleri ile başvurmasının ardından A.J.’nin talepleri “ispata elverişli delillere dayanmaması” sebebiyle reddedildi.
26 Şubat’ta Kırıkhan Devlet Hastanesine başvurduğunda 14 hafta 5 günlük gebeydi. Aradan geçen aylarda Şanlıurfa Başsavcılığı şüphelinin iddiaları reddetmesi üzerine kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar verildiğinde tarih 18 Mart 2021’di. Türkiye'de geçici koruma veya uluslararası koruma statüsüne sahip mülteciler yalnızca kayıtlı bulundukları illerde yaşamak zorunda.
Başka herhangi bir ilde eğitim, sağlık, devlet dairelerindeki kamu hizmetlerinden faydalanamıyor ve hukuki haklardan yararlanamıyor.
A.J.’nin başvurularında da Hatay ve Urfa arasında mahkemelerin yetkilendirilmesi sürecindeki aksaklıklar A.J’nin gebeliği sonlandırma talebinin fiili olarak engellenmesine yol açtı.
AYM, A.J.’nin Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğinin tespiti için yaptığı başvuruyu haklı buldu.
AYM kararında, Urfa Başsavcılığı'nca gebeliğin sona erdirilmesine ilişkin 5237 Sayılı kanunda belirlenen 20 haftalık zaman sınırının göz önünde tutulmamasının ihlale neden olduğu belirtildi.
TED Üniversitesi (TEDÜ) Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, kurumlar için eğitim programı düzenledi
TEDÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi” başlıklı etkinliğini, 1-2 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdi. Koordinatörlüğünü Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Tuğçe Çetinkaya’nın yaptığı programda Prof. Dr. Şebnem AkipekÖcal, Doç. Dr. Bezen Coşkun, Doç. Dr. Zehra Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Onay Çöker, Dr. Burcu Sarı Karademir, Meltem Ferendeci Özgödek ve Dr. Ezgi Alp gibi öğretim üyelerinin dersleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğinde farklı konu başlıklarına dikkat çekildi. Bunların arasında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dair Temel Kavramlar”, “İş Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasına Yönelik İyi Örnekler”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında, Yasal Çerçeve ve Örnekler”, “Aktif İş Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Dengesi”, “Kapsayıcı ve Eşitlikçi İşyeri”, “Medya Metinlerinde ve Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” gibi konu başlıkları yer aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir kurum kültürü benimsediklerinin altını çizen TEDÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, “TEDÜ’deakademik, idari çalışanlar ile öğrencilerin yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor. Üniversitemizin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı bulunuyor. Bu plan dâhilinde belirlenen hedefleri yerine getirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, bu planın oluşturulmasında ve takibinde aktif bir rol üstleniyor. Gerçekleştirdiğimiz eğitim programı gibi birçok projede bizimle çalışıyor” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezimiz ile 2018’den bu yana toplumsal cinsiyet konusuna dair farkındalığı artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir üniversite ortamı yaratmak için faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Örneğin Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezimiz toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine konferanslar, atölyeler ve podcastler yapıyor. Her yıl seminerler düzenleyerek staj programları oluşturuyor. Yayınlar hazırlayıp geniş bir arşiv kaynağı yaratıyor. Merkezimiz yakın gelecekte de Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ile birlikte Dijital Feminist Dış Politika Okulu Projesi’ni hayata geçirecek.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anne Kart uygulamasıyla 675 bin anneye ulaştı
Annelerin sosyal hayata katılımını artırma ve aile ekonomisine katkıda bulunma hedefi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Anne Kart projesi sayesinde bugüne kadar toplamda 675 bin anne 159 milyon kez ücretsiz toplu ulaşım hizmetinden faydalandı. 0-4 yaş arası çocuğu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı annelere toplu ulaşımda ücretsiz tarife uygulayan Anne Kart uygulamasından şu an aktif olarak 348 bin anne faydalanmaya devam ediyor. Geçen yıl mayıs ayından bu yana olan tarihleri kapsayan son bir yılda ilk kez kart başvurusu, kayıp ve yenileme ile beraber 146 bin 114 Anne Kart verildi. Son bir yıl içerisinde 348 bin aktif Anne Kartlı toplam 57 milyon kez toplu ulaşım hizmetinden ücretsiz yararlandı. İlk kez başvuru yapacak olan anneler, “https://bireysel.istanbulkart.istanbul” internet sitesi üzerinden başvurularını yapabiliyor. Kayıp ve yenileme işlemlerinin yanı sıra ilk başvuru işlemleri için de nüfus cüzdanı aslı ve son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafla en yakın İstanbul kart Başvuru Merkezi’ne şahsen gidilerek Anne Kart temin edilebiliyor. Başvurunun, başvuru sahibinin eş ya da çocukları tarafından yapılması durumunda kart sahibi ve başvuru yapan kişinin de kimlik aslını ibraz etmesi gerekiyor.
81 yaşında üniversite öğrencisi oldu
Eskişehir’de oturan Ayşe Yıldız, 1987 yılında Burdur Eğitim Yüksekokulu’ndan ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu. Daha sonra çeşitli ilkokullarda çocuklara eğitim veren Yıldız, 25 yıllık hizmetini tamamlayıp emekli oldu.
Zaman geçirmek için birçok kursa katıldığını ifade eden Ayşe Yıldız, geçen yıl da iki arkadaşıyla birlikte Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’ne giriş yaptığını söyledi. Sınavsız ve 2 yıllık olan Kültürel Miras ve Turizm bölümüyle ikinci kez öğrenci olarak bu heyecanını yaşadığını anlatan Yıldız, “Duydum ki, sınavsız alınıyormuş iki yıllık bölümlere. Biz de 3 arkadaş karar verdik, girdik geçen yıl. Kültürel Miras ve Turizm okuyorum. Çok keyifli bir bölüm. Çok da hoşuma gidiyor. Yani tabii ki mezun olmak isterim ama ders önemli değil öğrenmek önemli. Çevremde hafif bir gülümseme oluyor, ben okul okuyorum deyince. Yani ne gerek var, niye yapıyorsunuz şeklinde. Hâlbuki onun zevkini tatsalar, herkes okur herhalde, imkânı olan gençler okusunlar, belli bir yere gelsinler inşallah. Ümidimiz gençler” dedi.
Meksika’da ülke tarihinde ilk kez kadın devlet başkanı seçilmişti... Bir gün sonra kadın belediye başkanı öldürüldü
Meksika da 2 Haziranda yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçti. Meksika'nın seçim kurulu tarafından açıklanan erken sonuçlara göre, 61 yaşındaki Sheinbaum oyların yüzde 58'i ila yüzde 60'ını alarak seçimi kazandı.
Claudia Sheinbaum Pardo, 24 Haziran 1962'de Meksika'nın Mexico City şehrinde doğdu. Eğitim hayatında mühendislik ve çevre bilimleri alanlarında ilerledi. Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi'nden (UNAM) fizik mühendisliği lisans derecesi ve enerji mühendisliği alanında doktora derecesiyle mezun oldu.
Akademik kariyerinde, çevre bilimleri ve enerji politikaları üzerine yoğunlaştı. Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Panelinde (IPCC) görev aldı ve panelin 2007'de Nobel Barış Ödülü kazanmasında etkili oldu.
Siyasi kariyeri, Mexico City'deki çevre sekreterliği göreviyle başladı. Bu dönemde çevre politikaları ve sürdürülebilir projeler geliştirdi. 2018'de Mexico City'nin ilk kadın belediye başkanı seçilerek tarihe geçti. Görev süresi boyunca kentin ulaşım, güvenlik ve çevre sorunlarına odaklanarak önemli politikaları hayata geçirdi. 2023'te devlet başkanlığına aday olmak için bu görevden istifa etti.
Bilimsel kariyerinde fizik alanında öne çıkan bir isim oldu. İklim değişikliği ve enerji politikaları üzerine araştırmalar yürüttü. 2007'de IPCC ile yaptığı çalışmalardaNobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, Meksika'nın enerji tüketim kalıplarını inceleyerek iklim değişikliği konusunda uzmanlaştı.
Sheinbaum'un liderliği, Meksika'da toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre koruma ve sosyal adalet konularında önemli adımların atılacağı beklentisini artırmaktadır. Yeni görevine 1 Ekim'de başlayacak ve mevcut devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador'dan görevi devralacak.
Bu güzel gelişmeden sonra maalesef, seçimden 2 gün sonra Cotija kentinin kadın Belediye Başkanı Yolanda Sanchez Figueroa, sokak ortasında silahla vurularak hayatını kaybetti.
Michoacan eyaleti İçişleri Bakanlığının X hesabından yapılan açıklamada, Figueroa’nın öldürülmesi kınandı. Figueroa, Eylül 2023’te de Jalisco eyaletinin Guadalajaraşehrinde bir alışveriş merkezinden kaçırılmış ve 3 gün sonra bulunmuştu. Yolanda Sánchez Figueroa, Meksika'nın tanınmış insan hakları savunucularından biriydi. Özellikle kadın hakları ve sosyal adalet konularında önemli çalışmalar yapmış olan Figueroa, toplumsal eşitlik ve adalet için mücadele ediyordu.
Gelecek sayımızda görüşmek üzere umutla kalın.
18 Haziran 2024
Yorumlar
Bu yazı için yorum mevcut değil.
Dilerseniz Buradan yeni yorum gönderebilirsiniz.