Kuruluş 1888 (135 yıl önce); Uluslararası sivil toplum örgütü. Amaç: Kadınların özgürleşmesi ve güçlenmesi; Merkez: Paris, Fransa; Başkan: Martine Marandel; Üye: Ulusal kadın hareketleri...
Uluslararası Kadınlar Konseyi (International Council of Women -Kısaltma; ICW), tüm dünyada kadınların özgürleşmesi için mücadele etmek üzere 1888 yılında kurulmuş ulus ötesi bir sivil toplum kuruluşudur. Kadın Hareketi'nin uluslararasılaşması, ulusal kadın hareketleri arasında kurumsal bir mekanizma yoluyla iletişim sağlanması amacı ile kurulmuştur. Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Pasifik, Afrika, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde örgütlenmiştir. Sağlık, refah, barış, eşitlik, eğitim, çevre, göç, şiddet, ayrımcılık, insan ticareti, yoksulluk, kadınların, çocukların, mültecilerin ve azınlıkların hakları konularında Birleşmiş Milletlerle yakın işbirliği içinde çalışmalar sürdürür. Üç yılda bir uluslararası toplantı düzenler.
Uluslararası Kadınlar Konseyi’nin kurulması fikri, ABD'deki kadınlara oy hakkı hareketinin liderleri olan ve Seneca Falls Kongresi sonucunda, 1848’de New York’ta yayınlanan 'Duygular Bildirgesi’ni hazırlayan Elizabeth Cady Stanton ve Susan B. Anthony 'nin 1882 ve 1883 yıllarındaki Avrupa seyahatleri sırasında yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkmıştır. Stanton ve Anthony ABD'ne dönüşlerinin ardından yalnızca oy hakkı mücadelesine odaklanmayıp sosyal reformları da içerecek şekilde kapsamlı programı olan bir organizasyon kurmak üzere harekete geçtiler. Uluslararası Kadınlar Konseyi, 1888 yılında Washington D.C’de 9 ülkeden 53 kadın kuruluşunu temsil edildiği bir toplantıda resmî olarak kuruldu.
Henüz yeni kurulduğu sırada konsey içindeki bir grup; yardım faaliyetleri, eğitim, kadınların kariyerleri gibi alanlarda reform talebine, diğer bir grup ise oy hakkı mücadelesine öncelik verilmesi gerektiğini savunmuştu. Bu görüş ayrılığı sonucunda oy hakkı mücadelesine öncelik verenler tarafından 1904'te Uluslararası Kadınlar Oy Hakkı Birliği (IWSA) adlı ayrı bir uluslararası kadın örgütü kurulmuştur.
I. Dünya Savaşı sırasında ise yeni bir tartışma başladı; Uluslararası Kadınlar Konseyi'nin 1915'te Lahey Uluslararası Kadın Konseyi Kongresi (International Congress of Women) Lahey'de gerçekleşen kongresi sırasında, oy hakkı mücadelesi ile barış konuları arasındaki bağa öncelik veren ve liderliğini ABD'ndeki Kadınların Barış Partisi'nin kurucusu Jane Addams'ın yaptığı bir grup tarafından Kadınların Uluslararası Barış ve Özgürlük Birliği (WILPF) kuruldu. Bu üç organizasyon birbirlerinin doğumlarını sağlamış olduklarından "büyükanne, anne ve kız" metaforu ile ele alınır.
1945 yılında Birleşmiş Milletlerin kurulmasının ardından ICW, çeşitli BM kuruluşları nezdinde istişari statüye sahip ilk sivil toplum kuruluşlarından biri oldu. Konsey, 1975 yılının BM tarafından Uluslararası Kadın Yılı ilan edilmesinde önemli bir rol oynadı.
BM’nin düzenlediği Mexico City (1975), Kopenhag (1980), Nairobi (1985) Pekin (1995) Dünya Kadın Konferanslarında aktif rol aldı. 2015 yılında İzmir'de düzenlenen 34. ICW Genel Kurulu'nda "Kadının Güçlendirilmesi Yoluyla Toplumun Dönüştürülmesi" temasının benimsenmesi sonucu ICW ulusal konseyleri, kadınları birçok yönden güçlendirmek için çeşitli projeler üstlenmiştir.
KAYNAKÇA
wiki/Dosya:ICW_national_level
Ünlü, Adviye Damla (21 Aralık 2020).
"Uluslararası Ilişkilerde Kadınların Barış Hareketi: Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliği"
İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi
21 Haziran 2024
Yorumlar
Bu yazı için yorum mevcut değil.
Dilerseniz Buradan yeni yorum gönderebilirsiniz.