Yayın Kurulu Üyeleri: Emine KAMÇI, Emine ORTAKAYA, Selvet BAYRAKTAR TOKAT, Sultan ÇAMUR KARATAŞ, Şule SEPİN İÇLİ.

Seslendirenler: Ayşenur DERSE, Berna TOYRAN, Ceren Serap AKIN, Ebru ARIKAN ÖZTÜRK, Fikriye KODAK, Filiz ARICIOLU, Merve KOÇ, Müge TÜZÜN GERÇEK, Münevver ERTÜRK, Nazmiye COŞKUN, Oya AKÇİZMECİ, Selver ŞAHAN, Sultan ÇAMUR KARATAŞ, Zehra Birsen YAMAK.

Montaj: Ali CENGİZ, Nazlı KÖSE TÜRKAN, Yılmaz ARSLAN.
Düzeltmenler: Esra Ebru MAVİ, Sultan ÇAMUR KARATAŞ.

Yazan: Şule Sepin İçli

Yayın hayatımızın iki yılını geride bıraktık ama kayıp kadınları, Gülistan Doku’yu bulamadık. Depremin yaralarını saramadık. Üstüne bir de Erzincan İliç altın madeni kazası geldi. Biz inatla umudumuzu elimizden bırakmıyoruz. Yine zengin bir içerikle sizlerleyiz.

Bu Sayımızın Yazıları

1500 GÜN OLDU: GÜLİSTAN DOKU NEREDE? - Selvet Bayraktar Tokat

Selvet Bayraktar Tokat, 4 yıldır bulunamayan Gülistan Doku’nun durumuna yüreğiyle dokunuyor ‘1500 Gün Oldu Gülistan Doku Nerede?’ yazısında.

DEPREM Mİ DAHA YIKICI YOKSA İNSAN HAKLARININ KAYBOLUŞU MU? -

Dergimize yeni bir avukat arkadaşımız dâhil oldu. Zeynep Selcen Toprak. ‘Hak mı Hukuk mu Lütuf mu’ köşemizde, deprem sonrası yaşanan hak ihlallerine giriş yapıyor ‘Deprem mi Daha Yıkıcı Yoksa İnsan Haklarının Kayboluşu mu?’ yazısında.

KADININ GÜNCESİ - ŞUBAT - Selvet Bayraktar Tokat

Selvet Bayraktar Tokat hazırladığı ‘Kadının Güncesi’ köşemizde kadınların depremin yaralarını nasıl sardıklarını, erkeklerin sığınakları nasıl takip ettiklerini, Medeni Yasa’nın değiştirilmesine gösterilen tepkileri, Taliban’ın kadınlara zulmünü yorumlar katarak gündeme getiriyor.

İÇİMDEKİ KABİLE REİSİ - Ebru Bozcuk

‘İçimdeki Kabile Reisi’. Ebru Bozcuk, o bütünleştirici ve içten anlatımıyla, çocukluk anılarındaki özelliklerini yetişkinliğine nasıl getirdiğini somut örneklerle anlatıyor.

OTİZM HASTALIK MIDIR, FARKLILIK MIDIR? -

Menekşe Koçak, Otizmin bir salgın olduğunu ileri sürünce okuyanlardan tepki almıştı. ‘Otizm Hastalık mıdır, Farklılık mıdır?’ yazısında ne demek istediğini açıklıyor, ‘Duygularımızı İfade Edebiliyor muyuz’ köşemizde.

SAĞLIK SİSTEMİ SAĞLIKSIZ - Şule Sepin İçli

Hastanede yaşanan sorunları Şule Sepin İçli yaşadığı örneklerden yola çıkarak ele alıyor ‘Sağlık Sistemi Sağlıksız’ yazısında.

ROSALİND FRANKLİN - Emine Ortakaya

Emine Ortakaya’nın hazırladığı ‘Tarihin Kadın Yüzleri’ köşemizde değeri ölümünden sonra bilinen bir bilim kadını var. ‘Rosalind Franklin’

KAR KISKANÇLIĞIM -

Fatma Işık Kaya, espri katarak değişen iklim koşullarını, kara duyduğu özlemi anlatıyor ‘Kar Kıskançlığım’ yazısında.

BİLİM DÜNYASINDA BU AY - ŞUBAT - Selvet Bayraktar Tokat

Yeni Alışkanlık edinme ve onu sürekli hale getirmenin yollarını, dört bilim kadınının başarılarını, şizofrenide ortaya çıkan gelişmeyi bulacaksınız Selvet Bayraktar Tokat’ın hazırladığı ‘Bilim Dünyasında Bu Ay’ köşemizde.

ANNEMİN PENCERESİ - Emine Kamçı

Emine Kamçı, biriktirdiği anılarından bir tanesini çekmiş ve bir pencereye taşımış yine ‘Annemin Penceresi’ yazısında.

KADINLAR FUTBOLLA ÖRGÜTLENİYOR - Şule Sepin İçli

Kadınlar yeter ki örgütlenmek istesinler, yaratıcı yollar bulurlar. Şule Sepin İçli ‘Arı Kovanı’ köşemizde, kadınları futbolla bir araya getiren Derya Kaya ile söyleşiyor, ‘Kadınlar Futbolla Örgütleniyor’ diyor.

SENİHA SULTAN… YILDIZLAR YORGAN -

Yeni bir yazarımızla daha tanıştırıyoruz sizleri, Oya Akçizmeci. Osmanlı Döneminde bir sultanın yaşadıklarını kaleme alıyor ‘Seniha Sultan – Yıldızlar Yorgan’ yazısında.

ŞİMEL YEMEK EVİ VE CAFE - Şule Sepin İçli

‘Rol Modellerimiz’ köşemizin konuğu Şimel Beyik. Şule Sepin İçli bizi Diyarbakır’a götürüyor. Yöresel yemekleri tatmak isteyenler ‘Şimel Yemek Evi ve Cafe’ yazısını ziyaret edebilirler.

EDEBİYATTA VE SANATTA KISKANÇLIK - Filiz Gülmez

Kıskançlık, kimilerinin savunduğu, kimilerinin yıldığı bir konu. İşte Filiz Gülmez, edebiyatta bu konunun nasıl ele alındığını araştırarak anlatıyor kitaplardan alıntı yaparak ‘Edebiyatta ve Sanatta Kıskançlık’ yazısında.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİ UZUN ZAMAN SAKLAMAK İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ? - Emine Kamçı

Hayat pahalılığının gündemde olduğu şu günlerde, sebzelerimizi nasıl saklamamız gerektiğini öğrenmek istiyorsak, ‘Deneyimlediklerim’ köşemizde ‘Yeşil Yapraklı Sebzeleri Uzun Zaman Saklamak İçin Neler Yapıyorsunuz?’ yazısını ziyaret edelim. Emine Kamçı hazırladı.

SANATIN KADIN SESLERİ - ŞUBAT - Selvet Bayraktar Tokat

Sanatın Kadın Sesleri’ köşemizde yitirdiğimiz iki değerli sanat kadını var. Füruzan ve Birsen Kaya. Ayrıca Sevgi Soysal’ı yaşamıyla sahnede göreceğiz, Selvet Bayraktar Tokat’ın hazırladığı ‘Sanatın Kadın Sesleri’ köşemizde.

PİKNİK - Buket Başaran AKKAYA

Buket Başaran Akkaya, ‘Yüze Yapışan Sözcükler’ adlı bir kitap çıkardı. ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ köşemizde bu kitaptan ‘Piknik’ adlı öyküyü sizlerle buluşturmak istedik.

GARİP BİR SEVDA - Emine Kamçı

‘Yüreğimizden Taşanlar’ köşemizde ‘Bir Garip Sevda’ şiiri var. Kimin yazdığına gelince, Emine Kamçı hep yazı ve öyküleriyle mi bizimle olacak? Şimdi de yazdığı şiiriyle bizimle.

DOKUZ EYLÜL (BULGARİSTAN’A SOSYALİZMİN GELİŞİYLE İLGİLİ ANONİM) - Anonim

Şimdi sırada yine ‘Yüreğimizden Taşanlar’ köşemizde, yayın kurulu üyelerimizden Servet Bayraktar Tokat’ın anneannesi olan, doğru düzgün eğitim alamadığı halde birçok şiiri ezbere okuyabilen, siyasi bilinci çok yüksek, fikriye Kodak tarafından seslendirilen Bulgaristan’a sosyalizmin geldiği dönemlerde halkın mutluluğunu anlatan ‘’9 Eylül’ adlı anonim bir şiir var. Ne güzel bilge insanlarımız vardı eskiden!

DOSTLUĞA DAVET -

‘Umut Şarkıları’ köşemizde, Nükhet Duru ve Anadolu Majör Grubu’nun seslendirdiği Dostluğa Davet şarkısını dinliyoruz. 

Sizlerin katkılarıyla yine üretmeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Üçüncü Yılımızdan herkese bolca umut…

20 Şubat 2024