rahimecetin35@hotmail.com
Bir palmiye ağacının önünde açık sarı gömleği, beyaz pantolonu, koyu yeşil baş örtüsüyle sol eli belinde tebessüm ediyor.
YAZAN: RAHİME Söylemez ÇETİN

Merhaba sevgili Umudun Kadınları takipçileri

Bu yazımda da çocukluğuma giderek deneyimlerimi paylaşmaya devam etmek istiyorum. Ben küçük yaşta mutfakta babaanneme yardım etmeye başladım. Kaç yaşında yardım etmeye başladım hatırlamıyorum ama annemin bana 14 yaşında pilav yaptırdığını çok iyi hatırlıyorum. Annem işe giderdi, babaannem de yemekleri yapardı; ben de ona yardım ederdim. Babaannemin yemekleri çok lezzetli olurdu. Halen o yemeklerin lezzetini arıyorum. Komşu düğünlerine ve mevlitlerine de gidip yemek yapardı. Babaannem mutfakta yemek pişirirken aynı zamanda yemeği nasıl pişirdiğini anlatırdı. ’Soğan şu kadar kavrulmalı, şu kadar tuz atılmalı!’ gibi bilgiler verirdi ve ben et yemeğine tuzun sonlara doğru atıldığını küçük yaşta öğrendim. O zamanlarda iyi görüyor olsam da görme engelimden dolayı mutfakta zorlandığım şeyler oluyordu. Evimize misafir geleceği bir gün, annem yemeğin birini bana yaptırmıştı ve sofrada yemeği benim pişirdiğimi söyledi. Misafirler çok beğenmişlerdi ve ben çok mutlu olmuştum. Ondan sonraki günler, mutfakta yemeği daha çok severek pişirmeye başladım. İlerleyen dönemde, yemeklerin yanı sıra kek, poğaça, krep tariflerini de uygulamayı denedim.

Klasik kek ve böreklere göre yeni nesil kek ve böreklerin pişirilmesi biz görme engelliler için daha çok dikkat gerektiriyor. Kekimizi hazırlayıp fırına sürdükten sonra arada kontrol ediyoruz. Kekin kenarına parmağımızla dokunuyoruz, yumuşak dokudan sert dokuya geçmiş ise kekimiz artık pişiyor demektir. Kekimizin piştiğinden emin olmak için kekin ortasına kürdan veya bıçak batırıyoruz, kürdan veya bıçağın ucuna hamur bulaşmamış ise kekimiz artık pişmiştir.

Krep hamurunu hazırladıktan sonra tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave ediyoruz, bir kepçe hamurumuzdan döküyoruz. Bir iki dakika sonra krep tavasını hafiften sallıyoruz, tavanın içinde krep sallanıyorsa altı pişmektedir. Büyük boy spatulayı bir elimize diğer elimize ise havlu kâğıdı alıyoruz, krepin ortasına hafiften parmağımızı dokunuyoruz. Spatulayı krepin kenarından parmağımızın hizasına kadar sokuyoruz ve daha sonra spatulayı kaldırıp krepi ters çeviriyoruz. 2. çevirme yöntemimiz ise krep tavasının üzerine düz bir tabak yerleştiriyoruz, tavayı ters çeviriyoruz, tabaktan krepi havlu kağıt ile tavaya ittiriyoruz. Şimdilik bu kadar yeni paylaşımlarda görüşmek üzere, kolay gelsin.

25 ağustos 2022

Yorumlar

Bu yazı için yorum mevcut değil.
Dilerseniz Buradan yeni yorum gönderebilirsiniz.